I en komparativ studie jämförs två alternativ med varandra. Likheter och skillnader radas upp. Meningen med den här texten är att du ska bilda dig en uppfattning om vilken typ av bowling du kanske kommer gilla mest.

Utrustningen

Utrustningen skiljer sig inte åt, man har de vanliga bowlingskorna likväl som att bowlingkloten och käglorna är desamma. Däremot kan bowlinghallar av det finare slaget ha speciella käglor och klot till just discobowling. Det kostar så klart mer att spela i en sådan hall än i en vanlig.

Poängräkningen

I bowling spelar man rundor och målet är naturligtvis att få så många poäng som möjligt. Det spelar ingen roll om man är världens bästa bowlare eller inte, du måste fortfarande använda samma poängräkning.

Inte heller här skiljer sig poängräkningen åt mellan de bägge grenarna. Det som dock kan vara en avgörande faktor i vem som vinner är att discobowling generellt sett är mer avslappnat och därför kan fler bli mer loja. Discobowling spelar man inte alls på elitnivå utan det är vanlig belysning och ingen musik som gäller.

Ljussättning

I vanlig bowling så är banorna och hallen väl upplysta. Vilket är speciellt bra för äldre som ofta har sämre mörkerseende än ungdomar. Det minskar dessutom skaderisken om man tydligt ser var man är och var man har klotet.

I discobowling så är det mörkare, men inte becksvart utan man ser ändå banan och klotet. Laserljus som sprids i lokalen kan vara störande.

Musiken

I vanlig bowling så är det ingen musik utan då har man bara sina motståndare att lyssna på. Vad vore discobowling utan discomusik eller annan typ av musik?

Vissa föredrar att lyssna på musik när de bowlar då det gör att de kan koncentrera sig bättre (många tränar och joggar bättre med musik i öronen exempelvis). Andra föredrar lugn och ro.

Slutsats

Discobowling är något svårare än vanlig bowling mest tack vare den dämpade belysningen. Det kan däremot vara roligare för många.