Som i alla andra idrotter och tävlingar så spelas organiserad bowling. Det innebär att klubbar gör upp om att vinna cuper, mästerskap och andra tävlingar som är betydelsefulla att vinna. Pengarna är inte jättestora inom sporten, jämfört med exempelvis elitfotbollens löner, men går att leva hyggligt på som elitspelare. Speciellt i USA där bowlingkulturen är större än i Sverige finns det fina prispengar att vinna.

Varför börjar man spela bowling organiserat?

Som med de flesta andra sporter så börjar man för att man antingen känner någon som redan aktivt utövar sporten eller för att man vill det på eget bevåg. Bowling är verkligen en sport där man kan umgås över generationsgränserna, det är vanligt att det finns både tonåringar och pensionärer i samma lag. På så sätt är det också en bra sport för att föra samman folk och inte dela upp dem i ålderskategorier.

Hur blir man en bra bowlingspelare?

Sverige är ett relativt bra bowlingland och den senaste största bragden var EM-guldet som Sverige kammade hem 2019 i femmannalag av herrar.

Precis som i vilken annan sport som helst så är det landslaget som ringer dig, inte tvärtom. Du måste visa att du är duglig och kan prestera mot världens bästa motståndare. För att nå landslaget är det således hård träning, smart vila och sömn som gäller. Även kosten och övrig träning måste stämma in för att man ska bli bland dem bästa.

Får man lägga bet på sig själv?

Nej, att lägga bet på sig själv om man är elitspelare är totalt förbjudet. Man kan bli diskvalificerad från landslaget eller klubben om man gör så. Det är oftast inte tillåtet att lägga bet på de övriga klubbarnas matcher i den liga man spelar i.

Är det jobbigt att vara bowlingproffs?

Sporten kräver ingen nämnvärd fysik men den kräver en stor mental skärpa och kylighet. Dessutom tillkommer sedvanliga resor till och från matcher som i vilken annan sport som helst.